Skok do osrednje vsebine

VSAK OD NAS PORABI 5.000 LITROV VODE NA DAN

22. 03. 2016
Slovenska komunalna podjetja so danes ob Svetovnem dnevu voda prikazala, koliko litrov vode se skriva v živilih in dobrinah, ki jih uporabljamo vsak dan. Po podatkih mednarodne mreže Water Footprint Network vsak od nas porabi 5.000 litrov vode na dan, kar je enako velikosti manjšega bazena. Pri tem največ vode porabimo s potrošnjo živil in dobrin.

Danes imamo na Zemlji enake količine vode, kot smo jo imeli pred tisočletji, vendar zaradi naraščanja svetovnega prebivalstva, prekomerne potrošnje in vse večjega onesnaževanja postajajo zaloge pitne vode vse bolj omejene. V večjem delu sveta tako uporabljamo več vode, kot se jo sploh lahko obnovi naravno.

Na to problematiko opozarja tudi OECD (Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj), ki v svojem poročilu ugotavlja, da se bo povpraševanje po vodi do leta 2050 povečalo za 55 odstotkov, posledično pa naj bi skoraj polovica svetovnega prebivalstva živela v pomanjkanju vode.

Svetovni dan vode 22. 3. 2016

Komunalna podjetja so se zato odločila, da prebivalce opozorijo na to problematiko in pokažejo, koliko vode se skriva v živilih ter dobrinah, ki jih trošimo vsak dan.

Ko govorimo o porabi vode, nas večina pomisli na vodo, ki jo porabimo za pitje, kuho, čiščenje in osebno higieno. V resnici pa le malokdo pomisli, da se ogromne količine vode porabijo tudi za pridelavo in proizvodnjo dobrin.

Poleg neposredno porabljene vode tako vsak dan porabimo še ogromne količine virtualne vode, kar skupaj predstavlja našo celotno porabo vode oz. naš vodni odtis.
Z nakupom sadja, zelenjave, mesa ali oblačil porabimo od nekaj sto do nekaj tisoč litrov vode. Po podatkih mednarodne mreže Water Footprint Network vsak od nas porabil 5.000 litrov vode na dan.

Poleg prikaza so komunalna podjetja občane spodbujala, naj se odločajo za izdelke in živila, za katere je bilo porabljene manj vode, kupujejo lokalno pridelana živila ter se ravnajo po načelu odgovorne potrošnje in kupujejo zgolj tisto, kar potrebujejo.

Svetovni dan vode 22. 3. 2016 1

Prikaz je nastal na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva, ki je tudi pobudnica in koordinatorka pobude Skupaj za boljšo družbo. Predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva Miran Lovrič je ob tem dejal: ”Pomanjkanje vode postaja vse bolj resen svetovni problem. Zato je naša dolžnost, da občane opozorimo na to problematiko, jih povabimo k razmisleku o svojih nakupovalnih navadah in vzorcih ter jim pokažemo, da lahko z majhnimi spremembami v vsakdanjem življenju pomagajo ohranjati naše vodne vire.”

Svetovni dan vode 22. 3. 2016 2

»Vsi poznamo varčevalno tipko na splakovalniku za stranišče, varčne pralne stroje, vemo, da je treba kapljajoče pipe popraviti in da je bolje skočiti pod prho, kot se namakati v kadi. Mnogi nasploh delajo z vodo spoštljivo in preudarno. A zatakne se pri tako imenovani virtualni vodi, na katero povsem pozabljamo. Vse pove preprosta primerjava – Slovenec v povprečju porabi 150 litrov pitne vode iz vodovodnega omrežja. Čeprav se na prvi pogled zdi številka precej visoka, nekako zbledi ob 5000 litrih virtualne vode, se pravi vode, ki je bila potrebna za izdelavo in pridelavo dobrin. 150 litrov virtualne vode se npr. porabi samo za pridelavo manjše skodelice kave. Za proizvodnjo zadostne količine hrane za dnevno prehrano človeka je potrebnih kar dva do tri tisoč litrov vode. Naš "vodni odtis" torej ni le tista voda, ki jo kažejo nenehno vrteči se hišni vodni števci, ampak gre za mnogo večje številke. Kdor hoče temeljito spremeniti svoj odnos do vode, mora razumeti, da je bistvo največkrat očem nevidno. Tako kot virtualna voda,« je povedal mag. Marko Cvikl, direktor javnega podjetja Vodovod-kanalizacija.

Prikaz je potekal v Ljubljani, Kopru, Celju, Grosuplju, Domžalah, Velenju, Tržiču, na Vrhniki, v Slovenskih Konjicah, Kranju, Idriji, Brežicah, na Bledu, v Gorjah in v Rogaški Slatini.

 

 URADNE URE

 • IZDAJA PROJEKTNIH POGOJEV, MNENJ IN DOVOLJENJ
  PON in SRE: 8.00–10.00 in 11.00–14.00
 • NOVI KOMUNALNI PRIKLJUČKI:
  PON–ČET: 8.00–10.00 in 11.00–14.00
  PET: 8.00–10.00 in 11.00–13.00
 • SPREMEMBE, REKLAMACIJE IN IZTERJAVA:
  PON in SRE: 8.00–10.00 in 11.00–14.00
  PET: 8.00–10.00 in 11.00–13.00

 KONTAKT

 • TELEFON: +386 (3) 42 50 300
  FAX: +386 (3) 42 50 310
  E-POŠTA: info@vo-ka-celje.si
 • DEŽURNA SLUŽBA
  +386 (3) 42 50 300
 • SPOROČANJE STANJA VODOMERA
  080 13 80
 • REKLAMACIJE
  +386 (3) 42 50 300

 PIŠITE NAM

Facebook-logo.png
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.