Skok do osrednje vsebine
ASV mini - čiščenje voda 1

ASV mini - čiščenje voda 1

Ali ste vedeli

da uporabniki storitev Vodovod-kanalizacije pijete eno najboljših, če ne najboljšo vodo v Sloveniji?

ASV mini - pitna voda 7

ASV mini - pitna voda 7

Ali ste vedeli

da povprečno celjsko gospodinjstvo porabi 16 kubičnih metrov vode na mesec, kar je enako 16.000 litrskim steklenicam vode?

ASV mini - pitna voda 6

ASV mini - pitna voda 6

Ali ste vedeli

da kapljanje iz pipe lahko poveča porabo vode na mesec tudi za 5 kubičnih metrov, kar je enako 5000 litrskim steklenicam vode?

ASV mini - vzdrževanje cest 1

ASV mini - vzdrževanje cest 1

Ali ste vedeli

da poleg kategoriziranih cest v Mestni občini Celje dodatno vzdržujemo še več kot 75 km pločnikov, 15 km nekategoriziranih cest, 28.500 m² javnih parkirnih površin, trgov in drugih površin, 16.000 m² interventnih poti ter 15 km javnih pešpoti?

ASV mini - odpadne vode 2

ASV mini - odpadne vode 2

Ali ste vedeli

da odlaganje smeti v odtoke in drugih snovi, ki ne sodijo v kanalizacijo, višajo stroške obratovanja čistilnih naprav in s tem strošek čiščenja?

ASV mini - čiščenje voda 2

ASV mini - čiščenje voda 2

Ali ste vedeli

da je voda najbolj nadzorovano živilo? Nobeno drugo živilo ni nadzorovano tako strogo kot prav pitna voda.

ASV mini - odpadne vode 3

ASV mini - odpadne vode 3

Ali ste vedeli

da so biološki odpadki, ki jih odvržete v kanalizacijo, hrana podganam, kar pospešuje njihovo razmnoževanje?

ASV mini - pitna voda 3

ASV mini - pitna voda 3

Ali ste vedeli

da je bila dolžina prvega vodovoda slabih 30 kilometrov, danes pa je dolžina celotnega vodovodnega omrežja okoli 900 kilometrov?

ASV mini - pitna voda 2

ASV mini - pitna voda 2

Ali ste vedeli

da je bila kapaciteta zajete vode v prvem vodovodu 16 litrov na sekundo, danes pa je od 300 do 400 litrov na sekundo?

ASV mini - pitna voda 1

ASV mini - pitna voda 1

Ali ste vedeli

da je danes na javno vodovodno omrežje v Mestni občini Celje priključenih več kot 98 % vseh občanov?

ASV mini - vzdrževanje cest 2

ASV mini - vzdrževanje cest 2

Ali ste vedeli

da Vodovod-kanalizacija vzdržuje kar 340 km kategoriziranih občinskih cest?

ASV mini - odpadne vode 1

ASV mini - odpadne vode 1

Ali ste vedeli

da v naravi ponikne kar 95 % padavinske vode, v strnjenih urbanih naseljih pa le 5 % in je zato treba ostalo vodo speljati v odtoke in kanalizacijo?

Vitanjski vodni viri

Stenica


Izvir Stenica skupaj z vrtino v neposredni bližini (skupna povprečna izdatnost okrog 30 - 40 l/s pitne vode) sodi med najkvalitetnejše in stabilne vodne vire, iz katerih se oskrbuje celjski vodovodni sistem.


Jelševa loka


Jelševa loka je izvir z izrazito kraškimi značilnostmi. Povprečna izdatnost izvira je okrog 80 l/s. Ker je kvaliteta vodnega vira glede na kraške značilnosti vodonosnika v veliki meri odvisna od padavin, je na odvzemu vgrajen merilec motnosti za pravočasno izključevanje vodnega vira iz uporabe. Merilec je v neposredni povezavi (daljinski nadzor) z dispečerskim centrom na Vodovodu Celje, s čimer je zagotovljen stalen nadzor in onemogočen vdor kalne vode v omrežje. Voda iz zajetja se v skupnem cevovodu združi z vodo iz potoka Hudinja in teče do zbirne komore. Konec jeseni 2008 smo na zajetju vodnega vira Jelševa loka aktivirali novo črpališče, s pomočjo katerega črpamo vodo iz Jelševe loke in jo čistimo v Vodarni Vitanje.


Potok Hudinja


Eno pomembnejših zajetij pitne vode za celjski vodovodni sistem je zajetje potoka Hudinje, iz katerega se zajame povprečno 50 l/s vode. Glede na površinsko zaledje obstaja potencialno velika nevarnost onesnaženja vodotoka in s tem vodnega vira, zato vodni vir v zadnjih letih ne uporabljamo, je pa v stalni pripravljenosti za vključitev v obratovanje. V zajemnem objektu je vgrajen merilec motnosti, ki je v neposredni povezavi z dispečerskim centrom, kar dodatno omogoča stalno kontrolo motnosti vodnega vira in avtomatsko prekinitev dotoka vode iz Hudinje. V samem zajemnem objektu je vgrajena naprava - ribji test. S to napravo se kontrolira kvaliteta vode, zajete iz potoka, s pomočjo testnih organizmov ter opazovanja njihovega obnašanja. Poleg merilca motnosti sta v zajemnem objektu vgrajena še pH meter in merilec elektroprevodnosti.
Voda iz zajetja Hudinja se ob vključitvi v obratovanje dovaja po cevovodu v Vodarno Vitanje, locirano nizvodno od naselja Vitanje.


Priprava pitne vode vitanjskih vodnih virov


Priprava pitne vode iz zajetja Jelševa loka in potoka Hudinja se vrši v Vodarni Vitanje, kjer se voda filtrira preko peščenih in oglenih filtrov. Po obdelavi v Vodarni Vitanje se voda transportira po cevovodu do zbirne komore, kjer se združijo vsi vitanjski vodni viri. V zbirni komori se po meritvi motnosti pred vstopom v vodovodno omrežje vrši kontinuirana dezinfekcija s plinskim klorom. Na izhodu transportnega cevovoda iz Lednikovega rova je bil v letu 2020 zgrajen objekt v katerem so vgrajene 3 naprave za UV dezinfekcijo. Tako se skupna voda iz vitanjskih vodnih virov pred prvimi odjemnimi mesti še dodatno preventivno dezinficira s pomočjo UV svetlobe, s katero se inaktivirajo še morebitne preostale bakterije, virusi in paraziti v pitni vodi.

 
 

 

 URADNE URE

 • IZDAJA PROJEKTNIH POGOJEV, MNENJ IN DOVOLJENJ
  PON in SRE: 8.00–10.00 in 11.00–14.00
 • NOVI KOMUNALNI PRIKLJUČKI:
  PON–ČET: 8.00–10.00 in 11.00–14.00
  PET: 8.00–10.00 in 11.00–13.00
 • SPREMEMBE, REKLAMACIJE IN IZTERJAVA:
  PON in SRE: 8.00–10.00 in 11.00–14.00
  PET: 8.00–10.00 in 11.00–13.00

 KONTAKT

 • TELEFON: +386 (3) 42 50 300
  FAX: +386 (3) 42 50 310
  E-POŠTA: info@vo-ka-celje.si
 • DEŽURNA SLUŽBA
  +386 (3) 42 50 300
 • SPOROČANJE STANJA VODOMERA
  080 13 80
 • REKLAMACIJE
  +386 (3) 42 50 300

 PIŠITE NAM

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.